2021. július 30., péntek

Szíriai rutafű ../5mag/...NÖV.-087 - Jelenlegi ára: 520 Ft


 
"Syrian Rue"
 
Évelő növény, mely nagyjából 80 cm magasra nőhet de általában 30 cm magas. Száraz talajon akár 6, 1 méteres gyökereket is ereszthet. Az északi féltekén június és augusztus körül virágzik. Virágai fehérek, és nagyjából 2, 5? 3, 8 cm átmérőjűek. Kerek terméstokja nagyjából 1? 1, 5 cm-es, három rekeszre oszlik és több mint 50 magot tartalmaz.
A szíriai rutafű 1928 óra az Egyesült Államokban is elterjedt, miután egy földműves a magjaiból kinyerhető vörös festék miatt termeszteni kezdte Új-Mexikóban.
Hagyományos felhasználása
A szíriai rutafű neve törökül yüzerlik vagy üzerlik. Szárított terméstokját gyakran akasztják fel házakban vagy autókban, hogy megvédjen a ? gonosz szemtől?.
Afganisztánban és Azerbajdzsánban, Iránban, Irakban és Törökországban a szárított terméstokot más összetevőkkel együtt teszik vörösen izzó faszénre[6], ekkor aromás füstöt eresztve kipukkan, és a füstöt azok fejére fújják, akiket idegenek tekintete sújtott. Ezalatt ősi imát mondanak a muszlimok éppúgy, mint a zoroasztriánusok. Ez a perzsa gyakorlat az iszlám előtti, zoroasztriánus időkbe nyúlik vissza. Iránban olykor hagyományos éttermekben is elvégzik ezt a szertartást, ugyanis a vendégeket idegenek is láthatják.
A szíriai rutafüvet a közel-keleten tudatmódosító szerként használják, a modern nyugati kultúrában pedig a Banisteriopsis caapi alternatívájaként, rögtönzött Ayahuasca (egyfajta pszichoaktív főzet) késztésekor. A szíriai rutafű tudatmódosító hatása a caapi-tól azonban jelentősen eltér, egyes kutatók a zoroasztrizmus előtti perzsa vallások szintén pszichoaktív haoma-jával azonosítják.
A magjaiból készített, alizarinhoz hasonló, élénkvörös festéket nyugat-ázsiában gyakran használják szőnyegek, illetve gyapjú festésére. Ha a magokat vízbe áztatják, fluoreszkáló sárga festéket kapnak. Vörös festék alkohollal nyerhető belőle. Szára, gyökerei és magjai is felhasználhatók tinta, vagy tetoválás készítéséhez.
Gyógyászati felhasználása
A szíriai rutafüvet fájdalomcsillapítóként és gyulladáscsökkentőként használják. ]
Jemenben a depressziót kezelik vele, és laboratóriumi kísérletek szerint a harmalin, a növény egyik aktív összetevője a központi idegrendszer stimulánsa, valamint monoamin-oxidáz gátló, egyfajta antidepresszáns.
A magok füstje kiöli az algákat, baktériumokat, bélparazitákat és penészgombákat. A szíriai rutafű antibakteriális hatása gyógyszerimmunis baktériumok ellen is érvényesül.
Gyökerét tetvek irtására is használják, az elégetett magok füstje pedig rovarirtó hatású. Megakadályozza a rozsdabarna lisztbogár (Tribolium castaneum) szaporodását is.
Gyakran használják bélféregűzőként. Egyes beszámolók szerint az ókori görögök az őrölt magokat galandféreg ellen használták, és visszatérő láz, talán malária ellen.
A szíriai rutafű ismert vetélést segítő hatásáról is. és nagyban csökkentheti a hím patkányok nemzőképességét.
Antiprotozoa hatás
Hatásos a betegségeket, például maláriát okozó protozoonok ellen. Bizonyított, hogy gyógyszerimmunis protozoonok ellen is hatásos lehet. Főzetét gégegyulladás enyhítésére használják.
A szíriai rutafű egy másik összetevője, a vasicin (peganin) a Leishmania donovani nevű, zsigeri leishmaniasist okozó protozoon ellenszere. ? A peganinhidrklorid-dihidrát úgy tűnik ? amellett, hogy biztonságos ? sejtelhalást okoz az L. donovani mindkét stádiumában a mitokondriális membránpotenciál csökkentésével. "
A növény egy másik alkaloidája, a harmin ? a sejten helüli paraziták elleni figyelemre méltó hatása, valamint májra és vesére egyaránt ártalmatlan természete miatt a harmin ? kötött formáiban ? emberek kezelésére is alkalmas lehet. "
Egy tanulmány szerint a szíriai rutafű életmentő lehet a theileriosis-szal fertőzött marhák számára. A betegség teljes állományokat is kiirthat: Afrikában 2007-ben 1, 1 millió marhát pusztított el
A rák ellenszereként
? A Peganum harmala és Eurycoma longifolia gyógynövényekben található béta-karbonil alkaloidák az utóbbi időben tumor elleni hatásukkal keltettek figyelmet. További tanulmányok azt mutatják, hogy a bétakarbonil-származékok gátolják a DNS-topoizomerázokat és akadályozzák a DNS-szintézist?.
A szíriai rutafű antioxidáns és antimutagén hatással is bír.
A szíriai rutafű és a benne található harmin sejtméregként hat a HL60 és K562 leukémiás sejtkultúrákra. A növény őrölt magjait időnként bőrrák és bőr alatti rák kezelésére is használják a marokkói hagyományban. A magok kivonata többféle daganatos sejtkultúra ellen is hatásosnak mutatkozott, laboratóriumban és élő szervezetekben egyaránt.
1 ADAG 5 MAGOT TARTALMAZ!
A LÁTOGATÁSOD, SZERETETTEL VÁRLAK MÁSKOR ÉS MÁS TERMÉKEMNÉL IS!
 
 
 
 
Kérem kattintson a felhasználónevem mellett i+ gombra, vagy az alábbi linkre:
Bemutatkozás, szállítási feltételek:
A rendeléssel egyidejűleg kijelenti, hogy az ott leírtakat elolvasta és elfogadja!  


Jelenlegi ára: 520 Ft
Az aukció vége: 2021-07-30 21:28 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése